Autoalan myyttejä murtamassa

Marjukka Sirén haastattelussa

Autojen moottoriteknologia sähköistyy, autojen hankintatavat ja ostokanavat monipuolistuvat. Autoliikkeiden ja -tehtaiden välisissä sopimussuhteissa ja -rakenteissa puhaltavat uudet tuulet. Mielikuva autoalan miesvaltaisuudesta elää sitkeänä, mutta maailman muuttuessa ala uudistuu siinä missä muutkin. Teknisten taitojen tarve ei ole hävinnyt – sen sijaan tarjolla on entistä monipuolisempia työtehtäviä.

Jotta autoalan murroksessa luoviminen olisi hieman helpompaa, on aika murtaa muutamia alaa koskevia myyttejä. Kysymyksiimme vastaa automyyjän tehtävistä Autosalpa Oy:n ja AKL:n hallituksen puheenjohtajaksi edennyt Marjukka Sirén, jolla on takanaan 21-vuotinen ura autoalalla.

Myytti 1: Autoalalla vaaditaan paljon teknistä tietotaitoa ja kiinnostusta tekniikkaan

Autoalalla vaadittava tekninen osaaminen voi olla monelle kynnyskysymys. Pitääkö moottorin osat osata nimetä vaikka unissaan?

– Teknistä osaamista edellytetään oikeastaan vain huoltopuolen tehtävissä niin korjaamohallissa kuin asiakaspalvelussa. Korjaamopuolella sähkötekniikan tuntemus korostuu jatkossa. Myynnin ja huollon työtehtävien lisäksi tarvitaan tietysti markkinointia, taloushallintoa ja henkilöstöhallintoa. Tulevaisuudessa, kun robotiikka ja automaatio huolehtivat rutiininomaisista töistä, ihmisille jää nykyistä vaihtelevampia tehtäviä, Sirén luettelee.

Sirén painottaa alan laadukasta peruskoulutusta, joka tukee muuttuvia työtehtäviä ja mahdollistaa erilaisia urapolkuja.

– Jos peruskoulutuksen puutteellisuuden vuoksi lisäkouluttautumisesta tulee vaikeaa, vaikuttaa se alan haluttavuuteen välittömästi. Näin ei missään nimessä saisi käydä. Parhaat osaajat löytyvät alan sisältä.

Myytti 2: Autoalan työt ovat yksipuolisia ja alalla on epäoikeudenmukainen palkkaus

Monilla elävät vahvana mielikuvat autoalan kylmäverisestä provisio- ja tulospalkkauksesta sekä yksitoikkoisista työtehtävistä. Entä pitääkö paikkansa väite varmoista huolto- ja korjaamopuolen töistä, joita suhdannevaihtelut eivät heiluttele?

– Autoala ei toimi missään kuplassa, jossa sen palkat eivät olisi riippuvaisia muusta taloudesta ja muista aloista. Toki on totta, että tälläkään alalla vastavalmistuneiden palkat eivät ole taivaissa. Alalla on kuitenkin mielestäni verrattain helppo rakentaa uraa ja sitä kautta vaikuttaa myös omaan ansiotasoonsa.

Sirénin luettelee vaivattomasti useita esimerkkejä urapoluista:

– Myös meillä Autosalvassa on henkilöitä, jotka ovat aloittaneet vaikkapa mekaanikkona ja tekevät nyt jotain aivan muuta. Yksi on siirtynyt varaosapuolelle, toinen puolestaan vastaa koko toimipisteensä korjaamotoiminnasta. Hallinnon puolella harjoittelijan tehtävistä on siirrytty reskontran hoitoon, sieltä kirjanpitoon ja edelleen esimiestehtäviin.

Myytti 3: Autot pilaavat ympäristöä

Autoliikenne nähdään merkittävänä ilmastopäästöjen aiheuttajana ja auto epäekologisena kulkuvälineenä. Miten autoilun ilmastovaikutus näkyy konkreettisesti?

– Hyvä mittari on suomalaisten autojen keskipäästöjen laskeminen. Siihen vaikuttaa autojen sähköistyminen, mutta myös polttomoottoriautojen päästöt ovat pienentyneet selvästi lyhyessä ajassa. Ihmiset haluavat liikkua ympäristöystävällisemmin myös henkilöautoilla. Kun vähäpäästöisten autojen kysyntä kasvaa, niitä valmistetaan enemmän. Kierrettä vauhdittaa EU-lainsäädäntö.

Autoalan yrityksillä alkaa olla on kunnianhimoisia ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyviä tavoitteita. Miten tavoitteisiin on mahdollista päästä ja samalla kasvattaa liiketoimintaa, kun autokauppa on jo valmiiksi kriisissä? Sirén on vakuuttunut siitä, että muuntautumiskykyä löytyy, kunhan vain tartutaan toimeen.

– Autoalan toimijoiden on pyrittävä pienentämään omaa päästöjalanjälkeään. Myös uutta osaamista tarvitaan niin kiinteistötekniikan kuin monen muunkin osa-alueen osalta. Pelkkä ympäristötietoisuus ei riitä, vaan on osattava muutakin. Ja toisin päin, ympäristötietoisuutta ja omaa osaamista voi kehittää työn ohessa.

Onko alan murroksesta siis mahdollista selvitä voittajana?

– Paluuta entiseen ei ole. Alalla on paljon erittäin osaavia ja motivoituneita ihmisiä töissä. Luotan siihen, että jatkossakin pärjätään.

Vuoden tärkein autoalan tapahtuma Helsingin Messukeskuksen Siivessä 16.11.2023

 Ilmoittaudu nyt >> 

Jaa

Lue myös

Pysy kyydissä

Tilaa uutiskirje ja kuulet Summit-uutiset ensimmäisenä.
Tilaamalla hyväksyt henkilötietojesi tallentamisen.

Copyright Autoalan Keskusliitto ry 2024 © Tietosuojaseloste 

AKL Summit

The number one event in Finnish Automotive industry

AKL Summit brings together all the key players in the automotive industry. The event is the annual meeting and development forum for key executives in the automotive industry who operate in the car trade business, retail, importers and industry stakeholders. 
 

Brought to you by the Finnish Central Organisation for Motor Trades and Repairs (AKL), AKL Summit presents an impressive range of top Finnish and international presenters. Refresh your knowledge, find new inspiration and take the best ideas with you.

The next main event takes place in February 2025 at the Finlandia Hall in Helsinki.