Porsche UK:n ex-johtaja Kevin Gaskell autoalan muutoshaasteista: ”Nuoret eivät enää innostu autoista”

”Nuoret eivät ole enää innostuneita autoista. Über tappaa käytettyjen autojen kaupan. Sähköautot eivät tarvitse huoltopalveluita”. Siinä muutamia muutoshaasteita autoalalle purtavaksi nyt ja tulevaisuudessa. Sanojen takana on autoalalta ja johtamisesta meriittinsä kerännyt sarjayrittäjä Kevin Gaskell, joka saapuu AKL Summit 2019 -tapahtumaan lokakuussa puhumaan tulevaisuuden menestyvistä yrityksistä.

Kevin Gaskellia kannattaa kuunnella: hän on johtaja, joka nosti Ison-Britannian Porschen menestykseen 90-luvulla sekä luotsasi myöhemmin myös BMW:tä & Lamborghinia. Viisi vuotta Porschen johdossa kirkasti Gaskellille, mitä erinomainen johtajuus on. Haastattelun aikana nouseekin toistuvasti esiin sana ”intohimo”.

”Johtajapestini alussa asetimme tavoitteeksi tehdä Porschesta maailmanluokan autobrändi, joka tunnetaan erinomaisesta asiakaspalvelusta kansainvälisesti. Kukaan ei tarvitse 100 000 euron Porschea vaan keinon matkustaa paikasta toiseen. Siksi ihmisille on annettava muu syy ostaa Porsche. Teimme perustyöt ja yksityiskohdat kunnolla, jotta asiakas saa autoa ajaessaan wow-elämyksen.”

Kukaan ei tarvitse 100 000 euron Porschea vaan keinon matkustaa paikasta toiseen. Siksi ihmisille on annettava muu syy ostaa Porsche.

Porschen liiketoiminnan suunnan kääntäminen vaati isoja muutoksia. Gaskellin mukaan ylimielisestä yrityksestä tehtiin nöyrä. Arjessa Gaskellin johtamistyyli näkyi herkeämättömänä kiinnostuksena ja havaintojen tekemisenä yrityksen päivittäisestä liiketoiminnasta.

”Kiersin keskustelemassa työntekijöiden kanssa. Kävi ilmi, että juuri kukaan heistä ei ollut koskaan ajanut Porschea. Pidin huolen, että jokainen firman työntekijä pääsee ajamaan oman tehtaan autolla. Porschella ajamisen elämys sai henkilöstön todella ymmärtämään brändin erityisyyden ja päivittäisen työnsä merkityksen”, Gaskell kertoo.

“Johtajat, tulkaa ulos toimistoistanne”

Gaskellin mukaan johtajuus ja asiakaskokemus kulkevat käsi kädessä:

”Asiakaskokemuksen on oltava tismalleen sama riippumatta siitä, missä ja miten kohtaat brändin. Erinomaisessa asiakaskokemuksessa on kyse johtajuudesta, siitä, miten saat tiimin sitoutumaan yrityksen visioon. Tiimin on ymmärrettävä mitä tavoitellaan ja mikä heidän roolinsa tavoitteen saavuttamisessa on”.

Gaskell patistaa johtajia käyttämään aikaa toimistolla istumisen sijaan henkilökunnan parissa.

”Puhun ihmisten kanssa, etsin parhaita esimerkkejä, keskustelen tavoitteestamme sekä kiitän ja kehun tekijöitä”, Gaskell kertoo omasta johtamistyylistään.

Gaskell mainitsee erikoisesta tilanteesta Porschen johtaja-aikoina. Satunnainen matkaileva asiakas saapui yllättäen eräänä pääsiäisenä hiljaiselle Porschen toimistolle, josta pyhäpäivänä löytyi vain Kevin Gaskell. Asiakas sai tuota pikaa kupin teetä, esittelyn Porscheista ja ainutlaatuisen asiakaskokemuksen. Hämmästys oli melkoinen, kun vieras kuuli portieerilta, että teen keittäjä ja esittelijä oli yrityksen johtaja itse.

Kestäviä tuloksia saavutetaan palkitsemalla tiimiä

Intohimo, päättäväisyys, nöyryys, avoimuus ja rehellisyys ovat ominaisuuksia, jotka Gaskellin mukaan erinomaisella johtajalla on. Näiden lisäksi johtajalla on oltava visio menestyksestä – ”a vision of success”.

”Ihmiset haluavat tietää mitä ja miksi yritys tavoittelee, jotta jaksavat raskasta työtä. Työllä on oltava merkitys, näytä se työntekijöille ja puhu heille siitä”, sanoo Gaskell.

Ihmiset haluavat tietää mitä ja miksi yritys tavoittelee, jotta jaksavat raskasta työtä.

Kestävään menestykseen tarvitaan sitoutunut ja innostunut tiimi. Työntekijöiden sitouttamiseen Gaskell tarjoaa neuvoksi porkkanaa ja lisää porkkanaa.

”Hyvässä yrityksessä työntekijät saavat oppia ja kehittyä työssään. On loukkaus työntekijöitä kohtaan maksaa heille alan keskiarvoa alhaisempaa palkkaa. Silloin kasvu ei ole kestävää, sillä ihmiset eivät anna parastaan. Uskon intohimoisesti tulosten saavuttamiseen henkilökuntaa palkitsemalla ja kiittämällä. Heidän tulee tuntea itsensä erityisiksi”.

Valmistele päätökset hyvin ja liiku nopeasti

Autoalalla on käynnissä suuri muutos. Yksi muutoksen ajureista on lainsäädäntö, joka vauhdittaa siirtymistä vähäpäästöiseen sähköautoiluun. Tämä ei saa Kevin Gaskellilta aukotonta puoltoääntä, vaikka sähköistyminen on periaatteessa hänestä hyvä asia.

”Kukaan ei ole tehnyt tarkkoja laskelmia ympäristövaikutuksista. Tuoreen raportin mukaan Teslan valmistaminen tuottaa enemmän päästöjä ilmakehään kuin Range Rover”, Gaskell huomauttaa.

Digitalisoitumisessa ala on Gaskellin mukaan vasta varhaisella alkutaipaleella. Miten muutosta sitten johdetaan onnistuneesti?

”Valmistele hyvin, mutta liiku nopeasti”, sanoo Kevin Gaskell.

”Ihmiset menettävät luottamuksensa, jos jäät epäröimään. Ei haittaa, vaikka epäonnistuisit, kunhan etenet nopeasti ja opit virheistä”.

Brexit on Gaskellin mukaan loistoesimerkki epäröivän päätöksenteon tuloksista.

”Olisi pitänyt vain ilmoittaa EU:lle, että tämä oli tässä, me eroamme. Nyt kaikki epäröivät ja asiat eivät etene”.

Resepti tulevaisuuden menestykseen: ”Commit, connect, create”

Tulevaisuuden menestyvän yrityksen salaisuus on Gaskellin mukaan kolmekohtainen:

Ensimmäisellä vaihe on ”commit” eli sitouttaminen, vision ja tavoitteen kirkastaminen sekä intohimo. Toisena vaiheena tulee ”connect”, jolloin yhdistetään palaset ja varmistetaan, että kaikilla on selkeä käsitys omasta roolista. Kolmannessa vaiheessa on tavoite eli taianomaisen luovuuden vaihe, ”create”. Parhaimmillaan tässä vaiheessa kaikki yrityksessä työskentelevät intohimoisesti tavoitteen saavuttamiseksi ja suunnitelma on heille selkeä.

“Kaikki yritykset käyvät läpi nämä vaiheet, ja jokaisessa vaiheessa yrityksen on muututtava. Saarelta saarelle uimisen sijaan on ehkä opeteltava rakentamaan vene”, Gaskell päättää.

Kevin Gaskell on AKL Summitin päätöskeynote-esiintyjä. Tutustu ohjelmaan!

Jaa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lue myös

Stay up to speed

Subscribe to our newsletter for the very latest in AKL Summit news.
By ordering, you agree to have read our privacy policy.

Copyright Autoalan Keskusliitto ry 2020 © Privacy Policy 
Please use modern web browser. The site doesn't support Internet Explorer.