Juho Partanen: Neljäs teollinen vallankumous tekee tiedosta uutta öljyä

Sähköistyvä autoala käy läpi yhtä historiansa suurinta murrosta. Autot ovat muuttumassa ohjelmistoiksi, pyörien päällä kulkeviksi tietokoneiksi, jotka päivittyvät ja ovat yhteydessä pilvipalveluihin.

Tilaammeko auton tulevaisuudessa kotiovelle kännykän sovelluksella? Yleistyykö MaaS (Mobile as a Service) palveluna, entä robottiautot ja autonomiset ajoneuvot? Ratkaisemmeko kriittisten raaka-aineiden saatavuuden sähköautojen massatuotannon osalta?

– Se, kuinka hyvin pystymme hyödyntämään uusien energiamuotojen ja digitalisoitumisen mahdollisuudet autoalalla, riippuu kyvystämme johtaa innovaatioprosesseja, tiivistää kansainvälisen liiketoiminnan johtaja Juho Partanen.

Partanen on toiminut viimeiset 15 vuotta auto- ja ajoneuvoteollisuuden globaaleissa toimitusketjuissa ja johtanut lukusia pk- ja pörssiyritysten muutosprosesseja. Hän korostaa, että innovaatio ei ole pelkkä teknologia.

– Innovaatio tarkoittaa koko sitä prosessia, jonka kautta uusi tuote tai palvelu saadaan markkinoille. Lopuksi kuluttajien on vielä hyväksyttävä tuote, otettava se omaksi, Partanen toteaa.

S-kurvilta kohti tulevaa

Käynnissä oleva neljäs teollinen vallankumous liittyy automaation, robotiikan ja tekoälyn laajamittaiseen käyttöönottoon. Tässä kehityskulussa olemme Partasen mukaan innovaatioprosessin s-kurvin alussa.

– Mitä kaikkea voimme aidon oikeasti tehdä, sitä ei kukaan osaa vielä varmuudella sanoa. Tiedämme, että organisaatiokulttuuri, johtamismalli, kuluttajakäyttäytyminen, koko autoalan ekosysteemi tulevat muuttumaan.

– Muutosta ajavat ilmastotavoitteet, toisaalta energiamurros ja digitalisoituminen, joita ei pidä nähdä erillisinä strategioina vaan toisiinsa linkittyvinä teknologioina, Partanen painottaa.

Sähköiset teknologiat korvaavat perinteisiä polttomoottoriautoja, ja sen myötä meillä on käytössä yhä enemmän sensoridataa ja ohjelmistoja. Iso kysymys on, mitä me tällä kaikella tiedolla teemme.

– Kyse on siitä, miten onnistumme tuomaan digitaaliset ratkaisut palveluna käytössä olevien teknologiajärjestelmien päälle niin, että ne parantavat asiakkaan kokemaa arvoa ja auton käytettävyyttä. Henkilöautojen käyttöaste, eli aika, jonka auto keskimäärin liikkuu vuorokaudessa, on tällä hetkellä hyvin alhainen, vain noin 5 %. Lisäksi matkustajien lukumäärä autoa kohden on pieni.

– Meidän on rehellisesti kysyttävä, minkälainen ilmastojalanjälki seuraa siitä, kuin tuotamme kaikki 60–65 miljoonaa henkilöautoa vuositasolla. Vaikka vaihtaisimme kaikki käyttövoimat ympäristöystävälliseksi, se ei riitä.

– Meidän on pystyttävä tarkastelemaan liikkumista kokonaisuutena, osana kehittyvää vähähiilistä energiajärjestelmää. Meidän on asetettava realistisia lyhyen tähtäimen kehitystavoitteita, joiden kautta löydämme keinoja nostaa myös henkilöautojen käyttöastetta, Partanen korostaa.

Alustatalous osaksi autoteollisuutta

Astuminen Big data -maailmaan tarkoittaa, että tietotekniikka ja keinoäly tulevat entistä vahvemmin osaksi auto- ja ajoneuvoteollisuutta.

– Se, millaisen roolin tietotekniikkaa- ja ohjelmistotalot, kuten Google ja Microsoft, ottavat autoteollisuudesta, on mielenkiintoinen. Tyytyvätkö nämä luomaan alustan, jonka päälle autotehtaat kehittävät omat ohjelmistonsa vai haluavatko nämä itselleen laajemman osan uudistuvasta ekosysteemistä.

– Entä näemmekö autoteollisuudessa ohjelmistopuolelta tuttua tapaa johtaa innovaatioita avoimilla tai jaetuilla alustoilla, jolloin käyttäjät itse pääsevät mukaan kehittämään palveluita, Partanen pohtii.

Varmaa on, että autoteollisuuden perinteiset erottuvuustekijät tulevat muuttumaan. Menestystekijöiksi nousevat digitaalinen innovaatio, materiaalitekniikan osaaminen sekä lyhenne ACES (AutonomousConnectivity, ElectrificationShared Mobility).

– Tieto on uutta öljyä, kun teollisuuden neljäs vallankumous vyöryy läpi sähköistyvän auto- ja ajoneuvoteollisuuden. Samalla perinteinen mekaaninen insinööritiede kohtaa luovan ajattelun ja alustatalouden, Partanen painottaa.

AKL Summitissa kuullaan Juho Partasen puheenvuoro aiheesta Sähköistyvä ja digitalisoituva autoteollisuus (Industry 4.0 autoteollisuudessa).

Ilmoittaudu tapahtumaan nyt!

Jaa

Lue myös

Pysy kyydissä

Tilaa uutiskirje ja kuulet Summit-uutiset ensimmäisenä.
Tilaamalla hyväksyt henkilötietojesi tallentamisen.

Copyright Autoalan Keskusliitto ry 2023 © Tietosuojaseloste 
Käytäthän modernia selainta. Sivusto ei tue Internet Exploreria.

AKL Summit 2023

The number one event in Finnish Automotive industry

AKL Summit brings together all the key players in the automotive industry. The event is the annual meeting and development forum for key executives in the automotive industry who operate in the car trade business, retail, importers and industry stakeholders. The event will be held in 2023 for the tenth time.
 

Brought to you by the Finnish Central Organisation for Motor Trades and Repairs (AKL), AKL Summit presents an impressive range of top Finnish and international presenters. Refresh your knowledge, find new inspiration and take the best ideas with you.

The main event taking place in November at the Messukeskus Siipi Conference Centre in Helsinki. The program is primarily in Finnish.