Matthew Griffin: ”Tulevaisuutta ennustaessa ei pidä unohtaa villejä kortteja.”

Sopeutuminen nopeatempoiseen ympäristöön ja kyky joustaa, ovat ratkaisevia tekijöitä, kun puhumme yritysten kilpailukyvystä ja kestävän kehityksen mukaisesta tulevaisuudesta.

Näin toteaa Matthew Griffin, johtava futuristi sekä strateginen neuvonantaja, joka auttaa yrityksiä luomaan tulevaisuuden ennusteita jopa 50 vuoden päähän.

– Elämme maailmassa, jossa kaikki muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen. Nykyteknologia, esimerkkinä 5G, virtuaalitodellisuus ja robotiikka, ovat mahdollistaneet työskentelyn mistä tahansa käyttämällä etäyhteyksiä näkyvyyden ja toimintojen suhteen. Tänä päivänä esimerkiksi huippukirurgi voi leikata potilaan toisessa maassa tuhansien kilometrien päässä reaaliajassa, Griffin kuvaa.

Teknologian murros on lähentänyt myös eri teollisuuden aloja toisiinsa.

– Tämä tarkoittaa, että oman alan uusi vakiintunut toimija tai kumppani voi tänä päivänä löytyä viereiseltä sektorilta tai kokonaan uudelta toimialalta.

”Johtaja, astu ulos toimistosta!”

Maailmalla Griffin tunnetaan taidostaan selventää yleistajuisesti uusien mullistavien teknologioiden vaikutusta globaaliin kulttuuriin, teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Hän toimii monikansallisten yhtiöiden ja hallitusten tukena, kehittää osallistavampaa ja kestävämpää organisaatiokulttuuria sekä johtamiskäytäntöjä.

– Johtajien ensimmäinen askel on astua ulos toimistosta ja luoda käsitys siitä, mitä omalla ja lähialoilla on meneillään juuri nyt. Tämän jälkeen on tärkeää luoda oivallusten pohjalta näkemys tulevaisuuden suunnasta, valita kiinnostavat projektit, asettaa ne aikajanalle ja laittaa homma käytäntöön.

Jos johtajilta tai hallitusvastuussa olevilta puuttuu kyky visioida ja toteuttaa uudistuksia, tai jos organisaatiokulttuuri on huono, niin samalta näyttää Griffinin mukaan myös kyseisen toimijan tulevaisuus.

– Uudet, ketterämmät ja visionäärisemmät kilpailijat kirivät ohi ja yrityksesi ydinliiketoiminnalta katoaa kärki, ja muuttuu yhä merkityksettömämmäksi.

Tulevaisuuden ajoneuvo on palvelualusta

Griffin on suosittu kansainvälinen puhujavieras eri foorumeilla ja marraskuussa hänet nähdään Suomessa autoalan ykköstapahtumassa AKL Summitissa.

– Jos puhutaan globaalista autoteollisuudesta, niin kolme suurinta muutosta tulevat olemaan siirtyminen autonomisiin ajoneuvoihin, vaihtoehtoisiin polttoaineisiin, kuten akkukäyttöisiin sähköajoneuvoihin ja polttokennoajoneuvoihin sekä Mobility as a Service eli mobiilipalvelujen yleistymisen ajoneuvojen myynnissä, Griffith listaa.

Jälkimmäistä muutosta Griffin pitää massiivisen.

– Ihmiset eivät usein ymmärrä miten valtavan mahdollisuuden MaaS-palvelut eri toimialoille tarjoavat. Mitä se todella tarkoittaa käytännössä, kun hotellihuone- tai lääkäripalvelut hoituvat mobiilissa tai miten eri operaattorit voivat tulevaisuudessa hyödyttää ajoneuvoja entistä monipuolisempina palvelualustoina, Griffin visio.

Tulevaisuuden skenaarioita luodessa on Griffinin mukaan tärkeä myös huomioida villin kortin mahdollisuus. Niitä on nykyään liikkeellä monia.

– Esimerkkinä käynnissä oleva Ukrainan sota on vauhdittanut keskustelua Euroopan energiaomavaraisuuden turvaamisesta. Samalla kiinnostus investoida uusiutuviin energialähteisiin on lisääntynyt ja tilanne on nopeuttanut myös teollisuuden sähköistymistä eli pyrkimystä välttää riippuvuutta nestemäisen maakaasun, öljyn ja muiden fossiilisten polttoaineiden johdannaisista.

– Tämä on lisännyt puolestaan energiainnovaatioita ja laajentanut eri maiden yksipuolista energiapolitiikkaa. Lyhyesti sanottuna esimerkiksi autoteollisuudessa nykytilanteesta ovat hyötyneet ne eurooppalaiset toimijat, jotka ovat jo aiemmin investoineet voimakkaasti sähköautoihin, Griffin painottaa.

Lisää Matthew Griffin visioita globaalin autoteollisuuden tulevaisuudesta kuulet vuoden tärkeimmässä autoalan tapahtumassa AKL Summitissa Helsingin Messukeskuksessa 3.11.2022.

Jaa

Lue myös

Pysy kyydissä

Tilaa uutiskirje ja kuulet Summit-uutiset ensimmäisenä.
Tilaamalla hyväksyt henkilötietojesi tallentamisen.

Copyright Autoalan Keskusliitto ry 2023 © Tietosuojaseloste 
Käytäthän modernia selainta. Sivusto ei tue Internet Exploreria.

AKL Summit 2023

The number one event in Finnish Automotive industry

AKL Summit brings together all the key players in the automotive industry. The event is the annual meeting and development forum for key executives in the automotive industry who operate in the car trade business, retail, importers and industry stakeholders. The event will be held in 2023 for the tenth time.
 

Brought to you by the Finnish Central Organisation for Motor Trades and Repairs (AKL), AKL Summit presents an impressive range of top Finnish and international presenters. Refresh your knowledge, find new inspiration and take the best ideas with you.

The main event taking place in November at the Messukeskus Siipi Conference Centre in Helsinki. The program is primarily in Finnish.